Далматинците са любовта на живота й. Съществен принос за световната известност на писателката Доуди Смит носи автобиографичният елемент в нейната книга “101 далматинци”.

От млада Доуди Смит мечтае да стане актриса, но се утвърждава главно като автор на сценарии за театрални постановки. През 1938 г., заедно със съпруга си Алек Бисли, заминава за Америка и там започва да пише книги за възрастни. Двамата стават щастливи родители на 15 кучета далматинци, които обожават.

“Ой, какъв далматинец! От него ще излезе такова хубаво кожено палто!” – това чува веднъж Доуди Смит на улицата и тези думи я стъписват. Така се ражда идеята за написването на историята за Понго и Мисис, домашните любимци на семейство Душкинг. През 1956 г. на книжния пазар в Америка се появява книгата “101 далматинци”, написана от Доуди Смит. В нея авторката с много обич разкрива, колко умни и интелигентни животни са кучетата, как те общуват помежду си и с хората, как си помагат. В лицето на Злобара де Мон Доуди Смит осъжда всички онези коравосърдечни хора, които убиват животните заради скъпите им кожи.

“Доскоро в Лондон живееше млада двойка далматински кучета на име Понго и Мисис Понго. (Мисис прибави името на Понго към своето след женитбата, но повечето хора й викаха само Мисис.) Те имаха щастието да притежават млада двойка човеци на име мистър и мисис Душкинг — мили, послушни и рядко умни, почти колкото кучета. Много разбираха от лай — например лаят, означаващ „Навън, моля!“, „Вътре, моля!“, „Побързайте с обяда ми!“ и „Какво ще кажете за една разходчица?“ А когато не разбираха, често се досещаха — ако ги погледнеш изразително или ги подращиш с нетърпелива лапа…” 6a0168ea36d6b2970c01bb07f2c65f970d-600wiтака Доуди Смит започва своята книга. В нея семейството далматинци преодолява десетки трудности, но успява да спаси своите затворени приятели от Злобара де Мон. В края на историята добрите мистър и мисиз Душкинг вече имат 101 умни далматинчета на брой и една разкошна бяла персийска котка.

През годините романът става любим не само на децата, но и на възрастните, защото той носи посланието за обич към четириногите приятели на хората. Преведен е на десетки езици, включително и няколко издания на български език. Анимационните и игрални филмови адаптации на трогателната история на Понго и Мисис сериозно допринасят за световната известност на романа и неговия автор.

На 3 май 2021 г. се навършиха 125 г. от рождението на Доуди Смит и 65 г. от издаването на нейните “101 далматинци”.

Споделете