Една нова трогателна история за преобразяващата сила на приятелството заживява в Детски и средношколски комплекс с Камишибай театър. Това е “Посещението” от Aнтие Дам – книга за деца и всички възрастни, пълна със светлина, цветове и послания.

Антие Дам е известна детска писателка и илюстратор. Родена през 1965 г. във Висбаден, Германия, днес тя живее със съпруга си и четирите си деца в дървена къща близо до Гисен. Автор и илюстратор е на десетки книги за деца. “Посещението” е избрана за една от десетте детски книги с най-добри илюстрации за 2018 г. на New York Times / New York Public Library. Първоначално е публикувана в Германия през 2015 г.

Визуалният разказ на „Посещението“ с илюстрации, направени в истинска къща за кукли, създадени, сглобени и фотографирани, е удоволствие за читателите, които разтварят страниците на книгата. Андреа Ванер от немското списание Magazin посочва, че произведението „почти не изисква думи, картонените мебели, постепенно се оживяват от слоеве цвят и историята страница, по страница “се чете” с очи. Илюстрациите са достатъчно силни, за да носят разказа, дори и без краткия текст. Те наистина правят тази книга специална.

Отначало светът на героинята – възрастната дама Елис е тъмен и сив. Тя живее сама, не обича да излиза много навън и с напредването на възрастта води все по-самотно съществуване. Когато малкото момче Емил влиза в къщата й, светлината и яркият цвят идват с него. Той остава по-дълго при нея и скоро цялата стая се залива от ярки цветове. Цветът бавно се връща в живота на Елис, тя вече има какво да очаква с нетърпение и за какво да живее.

Посланието към читателите деца е да разберат, колко е важно да се цени и уважава по-старото поколение. 

С прекрасните илюстрации на “Посещението”, книгата на Aнтие Дам се представя в Детски и средношколски комплекс с Камишибай. Картините са подарени на библиотеката от Австрийската библиотечна служба в Залцбург, в съвместната работа на двете институции по Проект Сътрудничество и обвързаност чрез библиотечната технология (CULT – Collaboration and Utilization through Library Technology). Това е една изключителна възможност децата на Варна да се докоснат до малка част от творчеството на Antje Damm.

Отзиви за “Посещението” от Антие Дам

„Това е книга, която e с вас дълго след като сте я прочели, с нейното удивително използване на светлина и цвят. И децата се връщат към нея отново и отново.“ – Джулия Маршал, издател на Gecko Press

„Каква сложна техника! И какъв страхотен ефект!“ – Süddeutsche Zeitung

„Мечта за книга с картинки!“- Buchhandlung Dombrowsky, Регенсбург

„Триизмерните произведения на изкуството са нещо, което рядко се среща в книгите с картинки. Още по-рядко се случва, когато триизмерното произведение на изкуството улавя настроението на историята толкова ефективно. ” – Травис Йонкер

„Антие Дам прави вълнуващо изследване на самотата в “Посетителя“ – The Guardian

Споделете