Sochineniya_ob_avtore_lafonten_6През юни “Приказното ателие” в Детски и средношколски комплекс събра на творческа среща читатели, които обичат басните на Жан дьо Лафонтен. Заедно те четоха популярната и любима басня “Щурец и мравка”. Изпод сръчните им ръце героите “оживяха”, а поуката от произведението – разбрана.

Инициативата се проведе броени дни преди 8 юли, когато светът чества 400 години /1621 г./ от рождението на Лафонтен – прочутият френски поет и баснописец. Той е автор на много книги: „Приказки и разкази в стихове”, „Басни” – събрани в 12 тома, комедии и един роман. Учи богословие и право в Париж, и макар че се увлича от литература, той става лесничей като баща си и поема службата „надзирател по водите и горите”.

Но за него съдбата е отредила друго! Дарбата да пише стихове отвежда Лафонтен до дома на кралски служител, а по-късно творческият му гений впечатлява дори тогавашния френски крал Луи XIV. Той поръчва на Лафонтен да състави сборник, предназначен за възпитанието на престолонаследника. Така през 1668 г. се появява книгата „Басните на Езоп, стъкмени в стихове на Лафонтен” – остроумни стихотворни творби, в които френският поет насочва вниманието си към проблемите на своето време.

                   

Жан дьо Лафонтен е голям почитател на Езоп и използва много от неговите сюжети в своите стихотворни басни. Спечелва световна слава с тях и се смята за създател на литературната авторска басня и класик в този жанр. Изпод перото на Лафонтен тя се превръща в остроумна и весела малка комедия, в която героите са като актьори на сцената на живота.

   

От ученик на Езоп, Жан дьо Лафонтен се превръща в учител на редица поети и писатели. От него се учат и нашите баснописци – Петко Рачов Славейков, Стоян Михайловски и др.

През 1683 г. Лафонтен е избран за член на Френската академия за приноса на неговото творчество за развитието на френската литература.

И до днес басните на Лафонтен – тези кратки, забавни и поучителни произведения ни учат как да живеем и какви да бъдем – неща, които са важни за всяка епоха и всеки човек!

 

Споделете