Пътуването с книгите винаги е изпълнено с много забавление, а срещите с нови, непознати и вълнуващи герои превръщат четенето в истинско предизвикателство за всички приятели на Детски и средношколски комплекс на РБ „Пенчо Славейков” – Варна.

За пореден път, след старта на Награда „Бисерче вълшебно”, деца и тийнейджъри се „посрещат” на входа на любимата детска библиотека от цветни плакати-постери с всичките номинирани книги.

    

„Коя книга да избера?” или „Коя книга да взема за моето дете?” – това са най-честите въпроси в библиотеката, зададени към библиотечните специалисти. Постерите, като цветни ориентири – разделени в пет възрастови категории: Откриватели, Изследователи, Мечтатели, Майстори и Нещотърсачи помагат в избора на читателите и техните родители да подберат подходящото заглавие.

          

И отново – с Награда „Бисерче вълшебно” летните ваканционни дни на 2021 г. започнаха вълнуващо. Пред малките приятели на библиотеката „се изправи” предизвикателството „Книгоходец“. Новата нициатива на „Бисерче вълшебно” бързо набра популярност. В началото на месец юни, още преди да е завършила учебната година, създадохме в библиотеката отбор „варненЧЕТ@” – на името на любимия на варненските деца и родители блог на Детски и средношколски комплекс. Освен материалите от „Бисерче вълшебно”, изработихме десетки цветни дипляни за участниците, значки „Книгоходец” и рекламен знак – „Не ме безпокой! Аз чета!”

„Книгоходците“ вече стартираха своето пътуване и заедно, като отбор „варненЧЕТ@“, изминаха своите първи книгометри. Мистичното „четящо” приключение започна с героите от книгата „Срещи с вълшебни създания“, включена в категорията „Майстори“. Страница след страница, тийнейджърите с голям интерес прочетоха и „се запознаха” с митичните същества, обитавали българските земи, и като екип отбелязаха първите си преминати книжни километри.

Инициативата „Книгоходци” стартира в средата на юни като част от Клуб Литературни детски петъци и продължи.

     

На 26, 28, 29 и 30 юни Детски и средношколски комплекс „приюти” десетки участници от отбор „варненЧЕТ@ отборът с най-четящите млади книгоходци от Варна.

Пътешествието с любимите книги продължава – малки и големи читатели вече отбелязват седмичните си постижения.

На 9 юли в библиотеката отново бяха изминати поредните книгометри и отново заедно – като отбор „варненЧЕТ@” продължи пътуването с любимите книги.

И така – до септември!

Споделете