Рада Колева учи в IV ЕГ “Фредерик Жолио-Кюри” – Варна и е един от доброволците в библиотеката през месец юли. Участва активно в срещите и творческите работилници от “Ваканция в библиотеката”, чете на децата от “Стая на приказките”. Тя и “Мъдрото жирафче” на Детски и средношколски комплекс направиха отново измервания на читателския метър за четящите малчугани и записаха своите нови препоръки към децата и техните родители.

Вижте книгите и изберете!

За 1 г.:

„Ще те обичам ден и нощ” от Смрити Прасадам-Холс – кратка и увлекателна история, изпълнена с красиви илюстрации на всяка страница, за най-малките читатели и техните родители. Книгата разказва за двамата най-добри приятели – мечето и зайчето, и тяхната безгранична любов. Те ще покажат на малките читатели на какво са способни един за друг приятелите и колко голяма е тяхната обич.

За 3 г.:

„Шапка на жабка” от Кръстьо Станишев книжка, изпълнена с весели стихотворения и закачливи илюстрации, в която главните герои са игриви животни. Светулка, мравка, зайчеврани, жабка… – малките читатели ще се смеят с тях и ще опознават характерните им и забавни привички и нрави. Илюстрациите на Ясен Григоров дават възможност на децата да се запознаят и с части от заобикалящата ги нова среда.

За 5 г.: 

 „Включи нощта” от Рей Бредбъри приказка за страха и неговото преодоляване в тайнствен, чуден свят . Страх от тъмното витае в главата на малко момче – нощта го плаши и вечер бяга от нея. Крие се като включва всички лампи у дома. Но ето че неочаквано се появява загадъчна девойка – Тъма. Какво ще направи тя и ще успее ли да помогне на момчето да преодолее страха си?

За 7 г.:

„Веселите приключения на Петсън и Финдъс” от Свен Нордквист децата ще се запознаят с живота на двама добри приятели – старецът Петсън и котаракът му Финдъс. Един ден Финдъс измисля игра, в която Петсън трябва да търси скрити предмети. За подарък му рисува картина, но не го намира на нито едно от местата, на които стария Петсън обикновено прекарва времето си. След дълго търсене, двамата приятели се намират в градината. Петсън също е направил подарък на Финдъс. Какъв ли е той?

За 9 г.:

“Нъцки“ от Виктор Самуилов детска стихосбирка за едно начумерено момче и моментите от живота му, в които ще се припознае всяко дете, а и възрастен. Защото както казва авторът “Всеки от нас е нечие дете, и тази книга наистина е за всеки един от нас.“ Придружени от весели ученически картинки, стиховете забавляват от първата до последната страница. Книгата е за сериозно и самостоятелно четене : )

За 11 г.:

“Двете кралства. Разкази за гласовете на щастието“ от Катя Антонова запознава читателите с кралствата на Щастието и Нещастието. Всяка страница е изпълнена с магически илюстрации, които допринасят за вълшебното усещане, което създава книгата. Децата ще се срещнат с графиня Честност, принц Доверие, с могъщата кралица Любов, ще видят барон Гняв, херцогиня Болка, принц Срам и много други дворцови особи. С книгата на Катя Антонова малките читатели ще опознаят чувствата си по-добре и ще разберат какво ги поражда и защо трябва да държат кралица Омраза далеч от себе си, за да ги няма неприятните моменти в живота им.

За 13 г.:

“Лешниковата гора“ от Мелиса Албърт е роман за тийнейджърката Алиса и майка й, които са винаги на крачка от лошия късмет, следващ ги по петите. Цял живот Алиса мечтае да се запознае с баба си, живееща уединено в имението“Лешниковата гора“. Тя е легендарна авторка на хитова книга със зловещи приказки, но умира малко преди Алиса да навърши седемнадесет години и срещата им се оказва невъзможна. И ето че животът на младото момиче се преобръща – изчезва майка й, но Алиса знае, че ще я намери в “Лешниковата гора“. Тя се впуска в опасно приключение и рискува всичко. С нея е съученикът й Елъри, но може ли… да му вярва?

Децата растат бързо и не е възможно да се прочете всичко, което се препоръчва от приятели, родители, учители, социални мрежи…, но хайде да се доверим на “Мъдрото жирафче” и Рада. Заповядайте до читателския метър в Детски и средношколски комплекс, измерете малкия читател и вземете книгата, която отговаря на неговия ръст в сантиметри. 🙂

А после – после четете!

Споделете