Светът на комиксите, като великолепно съчетание на литература, изобразително изкуство и кинематография, е изпълнен с чудесни персонажи, които ни  вдъхновяват, разсмиват, учат или дори плашат. Преди епичното фентъзи да се разгърне като жанр и да запали въображението на поколения умове, е имало предания, саги и легенди…. Днес имаме и МARVEL!

Върховната колекция МARVEL графични романи от 60 комикса с твърди корици е комбинация от чудесно написани истории и красиво арт изпълнение, което им вдъхва живот. В тях авторите събират куп интригуващи персонажи, някои от които веднага ни стават симпатични, а други знаем, че ще мразим до края на историята.

MARVEL вселената е необятна – Капитан Америка, Спайдърмен, Фантастичната четворка, Х-Мен, Железният човек, Хълк, Върколакът, Деърдевил, Наказателят, Призрачният ездач, Доктор Стрейндж, Дедпул, Ант-мен, Тор, Пазители на галактиката и други. Повечето от тях са позиционирани в градове от истинската ни реалност – Ню Йорк, Лос Анджелис и Чикаго. Всеки герой има интересно минало и настояще. Читателят сам може да изследва връзката му с другите персонажи, да проследи историята в развитието и на двата отбора – от супергерои и злодеи, да обсъжда с приятели, каква е причината за тяхното съперничество, да си прави предположения за възможния край.

15ba1ddfafd2df4d21033e47a6e6d863              

Модерното въплъщение на MARVEL датира от 60-те години на 20 век. Създават се – „Фантастичната четворка“ и поредица от заглавия за супергерои от Стан Лий, Джак Кърби, Стив Дитко и др. Новаторското въведение на Стан Лий в сюжетното развитие на историите е това, че комиксовите супергерои живеят и действат като истински хора: Човекът-факла от Фантастичната четворка; ученият Хенри Пим – изобретател на технология за смаляване и за комуникация с мравки;  Железния човек – милиардер с високотехнологична броня; Спайдър-Мен – ученикът, който получава суперсили и се превръща в идола на няколко поколения; Невероятният Хълк – ядреният физик Брус Бенър, който вследствие на ядрен взрив се превръща в чудовище…

С годините МARVEL става един от най-големите издатели на американски комикси, създавайки по-късно групата на „Отмъстителите“ – супергерои, които обединяват силите си срещу злото, „Х-Мен“ – група млади мутанти, борещи се срещу злото, както и новите култови герои – „Деърдевил“,  „Черната Вдовица“, „Венъм“, „Върколак“, „Отмъстителите“, „Вечните“, „Върховните: Свръхчовеци“ и др.

marvel-avengers-i90868

Няма как да не признаем, че най-важната част в комиксите са именно нормалните човешки персонажи. В свят, който почти ежедневно бива спасяван от разруха, с радост виждаме обикновените хора да седят в центъра на събитията, заедно с героите, с чиято помощ откриват истинския си потенциал. И това всъщност е истинският смисъл и големият подарък на художествената литература за човечеството. Това е и приключение, което си заслужава всеки читател да избере и да изживее на определен етап от живота си.

За библиотекарите от Детски и средношколски комплекс един от най-завладяващите образи на герой е Капитан Марвел. Тя е жена, тя е всестранно силна и може да се бори дори с Хълк, да понесе побой като Железния човек, да издържи енергия на ядрено оръжие. По-бърза е от скоростта на звука и може да вдигне сто тона. Капитан Марвел е едно от най-страшните самостоятелни същества във Вселената. Когато става въпрос за управление на армия, компетентността й е завидна. Служила е на всяко армейско ниво – от стажант, до командир на комбинираната защита на Земята, устоявайки срещу най-упоритите заплахи и злодейства в галактиката.

Читателите на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ могат да намерят всички броеве на вселената МARVEL, отпечатани до момента, в читалнята на Детски и средношколски комплекс. С идеята повече хора да успеят да се докоснат до силата на супергероите, през 2021 г. библиотеката получи и частно дарение – избрани комикси от колекцията!

 

Споделете