За да посетите библиотеката, не ви е нужен пътеводител.

Той ще ви е необходим само, ако в един най-обикновен земен четвъртък Вашата къща неочаквано стане част от пътя на Новата Хиперкосмическа магистрала

Не се паникьосвайте! Нашето предложение за вас е: „Пътеводител на галактическия стопаджия”! Отворете вратата към света, оставен ни от Дъглас Адамс и смело тръгнете „на стоп” (дори и само с хавлия в ръка), за да се срещнете с вогоните и тяхната поезия, да разберете кои са дентрасите, какво е Магратеа и защо отговорът е 42.

 Main-Hitchhikers-Guide-535x357

Ще се кискате до припадък! Съпротивата е излишна!!! 

Тази смайваща художествена одисея, минаваща под знака на пътувания в пространството и времето, е най-известната творба на автора на хумористична фантастика. Тя започва като идея за радиокомедия по ВВС. Сериалът се излъчва с голям успех и е последван от няколко продължения.

През 1979г. е издаден първият роман. Той има феноменален успех и изпраща безапелационно романа на първо място в класацията на Обединеното кралство за най-продавани книги. „Пътеводителят” е толкова популярен, че фенове на Дъглас Адамс отбелязват „Деня на хавлиената кърпа”, защото

The-Hitchhikers-Guide-to-the-Galaxy-TV-Series-700x300-300x300

Хавлията е навярно най-полезното нещо, което един междузвезден стопаджия може да притежава. На първо място тя е много ценна в чисто практическо отношение — можеш да се загърнеш с нея, за да се топлиш, докато подскачаш по мразовитите луни на Джаглан Бета; можеш да легнеш върху нея на плажа, покрит с жарък мраморен пясък, и да дишаш опияняващия морски въздух на Сантрагинус V; можеш да подремнеш под нея и под звездите, огряващи с яркочервените си лъчи пустинния свят на Кактафун; би могъл да я опънеш като платно на минисал по ленивите тежки води на реката Мот; намокрена, ще ти послужи и в ръкопашен бой; можеш да си завиеш главата с нея, за да не дишаш отровните изпарения или за да не срещнеш погледа на кръвожадния звяр Бъгблатер от Траал (едно невероятно глупаво животно, което си мисли, че ако ти не го виждаш и то не може да те види — но макар и тъпо като галош, то е много, много кръвожадно); ако изпаднеш в беда, можеш да я размахаш над главата си в знак, че се нуждаеш от помощ, и, разбира се, можеш да се избършеш с нея, ако все още ти се струва достатъчно чиста.”

“Денят на хавлиената кърпа” се отбелязва за първи път на 25 май 2001г. Датата е избрана неслучайно – това са точно две семици след като писателят си отива от този свят.

Дъглас Адамс е най-младият носител на наградата „Златно перо”. Негови книги са също така: ”Дърк Джентли. Холистична детективска агенция”, „Дългият мрачен следобеден чай на душата”, „Смисълът на живота”, „Сьомгата на съмнението” и „Титаник – звездният кораб”.

И както казва самият автор:

„Винаги, по всяко време всяко просто решение, което вземаме, всеки наш дъх отваря нови врати и затваря много други.”

 Потърсете книгите на Дъглас Адамс в библиотеката.

Споделете