Малки и големи читатели, и техните родители знаят неговите приказки наизуст. Той е автор на стихотворения за деца, римувани приказки, публицистика и есета. Работи като учител, ръководител е на студио “Поезия” в София, редактор е на “Другарче”, “Йо-хо-хо”, “Палячо”. През 1986 г. книгата му “Щурче в тролея” е отличена с награда за най-добра детска стихосбирка, а през 2010г. той е номиниран за Националната награда „Константин Константинов“ за цялостен принос в книгоиздаването за деца.

 Той е Атанас Цанков и през месец март се навършват 90г. от рождението му.

  Заповядайте в Детски и средношколски комплекс на библиотеката за една Първа и незабравима разходка  с приказките на Атанас Цанков  „Във вълшебната гора” на детството!

Тя вълнува сърцата на малките читатели с любимите герои – Косе Босе, Кума Лиса, Зайо Байо Бързобежко, Враната, Таралежко… и техните премеждия. С притаен дъх те проследяват как горските жители гасят пожар, как дружно се спасяват от наводнение,  празнуват с тях Коледа и Великден, отиват на сватба, организират спортни състезания.

Нека и ние да тръгнем с тях –

 по пътеката „дето води към аптеката”. Там с горски билки и тревички „Меца ще лекува всички” – с нос запушен е мишлето, болно ляга си врабчето, в клоните на смърча, катеричето подсмърча, а с отвари и със чай – няма вече болни, знай!

Всяка сутрин във гората Кумчо Вълчо жар разгаря – “туй е работата на хлебаря”. Мекици, гевречета, препечени банички – “идват клиенти – сами и на групи – всеки иска закуска да купи”.

Там под липовия склон „със камбанка и перон” сгушена е малка гара, а на нея до уши засмян – кара влака Патаран.

Под планинската верига „бяла сгрда се издига” – то се знае, болница това е. Тука Доктор Ежко, Доктор Га ще ви излекуват на мига.

                        А във детската градина под една калина, шета Рунтавелка – тяхната любима лелка.

       Децата  харесват римуваните приказки, героите им стават близки, у тях се поражда желание да подражават на добрите персонажи, а това е прекрасен резултат от четенето! Чрез тях децата израстват като чувствителни и отзивчиви хора, който ще разбират другите и ще ги уважават, израстват с вярата, че чудесата са възможни, въпреки всичко. Докоснете се до този приказен свят, сътворен от писателя, който с обич и вдъхновение създаде едни от най-интересните и полезни стихотворни приказки, писани някога за деца у нас.

     Атанас Цанков е автор и на книги възрастни, между които сборници с исторически разкази – “Сказания за великото начало” и “От изгрева до залеза”, есеистични книги – “Стихове в ученическа тетрадка”, “Мигове за поезия” и “Да обикнеш поезията”, „Насаме с годините“ – поеми и стихотворения за възрастни, сборници за деца – “Светулка пътя ми избра”, “Щурче в тролея”, “Врана неразбрана”, “Мишоран калпазан”, “Мравче подигравче” и др.

Вижте Атанас Цанков в каталога на библиотеката!

 

Споделете