Гарата е Кингс Крос, перонът е 9 и ¾, а посоката е  – „Хогуортс”, училището за магии и вълшебства. Така започва най–голямото и неочаквано приключение в детската литература – “Хари Потър”, чийто автор е Джоан Роулинг. Магическият свят, който авторката създава, не спира да вълнува детското въображение вече 25години – 7 книги, 8 филма, игрална пиеса, електронни игри и милиони почитатели по целия свят съпреживяват съдбата на учениците от най–мечтаното училище.

Фантастичният свят от книгите на Хари Потър завладя сърцата на милиони деца с неочаквани събития, невиждани създания и свръхестествени сили. Това е светът на училището на Хари и неговите приятели, които стават главни действащи лица в битката на могъщи магьосници, битка на живот и смърт между светлината и тъмнината, между доброто и злото. В тази битка дете с белег на челото, придобило велика сила, е избрано да бъде Спасител… И така съвсем неочаквано читателят попада в един необикновен водовъртеж от събития по въздух, под вода, на канал или кула, в подземия и тайни стаи и заедно с героите се сблъсква със създания като домашни духчета, триглави кучета, тролове, кентаври. Върви с притаен дъх по мрачните коридори на училището, по които бродят духове и полтъргайси, оживяват духове от портрети, сови доставят пощата.

   

Но всъщност вселената от магии, вълшебни предмети, магически пръчки, летящи метли, шапки, огледала, отвари и елексири в романите за Хари Потър е фон, на който се разгръща вечната битка между Доброто и Злото, за да утвърди добродетели като справедливост, жертвоготовност, всеотдайност. Главните герои – Хари и неговите прятели – непрекъснато попадат в смъртоносни изпитания, поставени им от представителя на злите сили Черният лорд Волдемор, който желае да придобие безсмъртие и да покори магическия свят. За тяхното преодоляване решаващи се оказват както уменията им на мягьосници, така и личните им качества – задълбочените познания и брилянтна логика на Хърмаяни, всеотдайната подкрепа и готовност за саможертва на Рон, безрасъдната смелост на Хари. Тази смелост го подтиква да се изправи срещу върховното зло, въплътено в образа на Волдемор, независимо от крехката си възраст и все още неусъвършенствани магьоснически способности. На злото се противопоставя не толкова магьосническите умения, колкото въображението, усърдието, дръзновението и единството.

Всеки отделен роман има своето основно послание. Но у читателя сякаш се настанява усещането, че единствената сила, срещу която Злото е съвършено безпомощно, е любящото човешко сърце. Това съвсем категорично прозвучава в думите на младия директор на „Хогуортс”, Албус Дъмбълдор, отправени към Хари във финала на „Хари Потър и Oрденът на феникса”: „В отдел „Мистерии” има една стая, която винаги е заключена. В нея се пази сила, по – прекрасна, но и по – ужасна от смъртта, от човешкия разум, от природните стихии. (…) Ти притежаваш в огромно количество тъкмо тази сила, пазена в тази стая – Волдемор няма и капчица от нея. Именно тази сила те отведе снощи да спасяваш Сириус. Пак тя те избави от това Волдемор да те обсеби. (…) Спаси те ТВОЕТО СЪРЦЕ.”

Затова вълшебният свят в романите за Хари Потър предизвикват нов интерес на децата по целия свят към фентъзи жанра, а Джоан Роулинг ги връща към книгата и четенето, независимо от обема на творбите и успява да запази мястото на книгата сред новите технологии.

Споделете