Огнедишащи дракони и безмилостна борба за власт…

Как само разпалват въображението тези думи!

И разбира се заради това  безспорно и несъмнено най-очакваната телевизионната продукция за 2022г. е „Домът на дракона”. Всички любители на фентъзи жанра са притихнали в очакване да видят и да се потопят в неповторимия свят, чийто автор е Джордж Мартин.

 House of the Dragon обещава да ни върне стотици години преди сюжета, известен под името „Песен за огън и лед”, преди благородните фамилии Старк, Ланистър и Баратеон да се вкопчат в борбата за власт над териториите на Вестерос. Новата ТВ продукция на НВО разказва за „Танцът на драконите” – три поколения преди Денерис да се роди, нейното семейство царува над Вестерос основно заради повелителството си над драконите. Раздор вътре в дома обаче заплашва трона, а както винаги и други заинтересовани към властта играчи са наоколо. Това е гражданска война, причинена от кризата между двата клона на един от най-влиятелните родове Таргериан, които предявяват едновременно правото си над Железния трон на Седемте кралства. Сериалът най-вероятно ще покаже историята на Егон Завоевателя и двете му сестри – Весения и Ренис.

Очакването на новата продукция е обяснимо, защото светът, който създаде Джордж Мартин със своите книги, завладя сърцата на хиляди хора по целия свят. Всеки, който е прочел неговите редове, ще запомни завинаги репликата

The winter is coming” –  Зимата идва…

И всичко се принизява на фона на тази заплаха – алчността, безкруполността, предателството… И всичко се извисява – любовта, братската подкрепа, верността към рода!

Романите на Джордж Мартин и тяхната адаптация привличат зрители и читатели именно с необикновеното преплитане на едни чисто човешки отношения и стремежи с елементи от приказните и фантастичните светове. С шеметния си бяг от скована в жесток студ страна към земи на вечно лято „Песен за огън и лед” е епичен разказ за владетели и владетелки, войни и чародейци, наемни убийци и незаконнородени претенденти за власт.

 

Авторът приковава вниманието като поддържа многопластови сюжетни линии, в които епични битки и смели завоевания, дръзки бунтове, дворцови интриги и политически борби се движат от безмилостната жестокост, подлостта и безграничните амбиции за власт на героите. Но светът им е различен. Свят, в който има огнедишащи дракони, чудовищни създания, а във въздуха витае невидимата смъртна заплаха от белите бродници.

Заговори и коварства, победи и насилия, съюзници и врагове – драматичните обрати нямат край…

ЗАВЛАДЯВАЩО Е !!!

Прочетете книгите на Джордж Мартин от поредицата „Песен за огън и лед”, която може да намерите в Детски и средношколски отдел на Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна.

 

Споделете