Тя е любим автор на децата и днес. С цветните приказки на Леда Милева, с нейните стихове и гатанки са израснали десетки поколения малчугани, обичащи да четат, разказват, рецитират и пеят „Зайченцето бяло” 🙂 !

Първият за 2020 г. Литературен детски  петък проведохме и посвететихме на 100 години от рождението на авторката, които се навършват на 5 февруари.

Той започна с представяне на книгата ”Имало едно време” и заедно с героят от стихотворението – папагалчето, си припомнихме „Карнавал в гората”, „Сиводрешко и Бързобежко”, “Заю на разходка” и десетки гатанки и залъгалки за „дечица малки”.

Неусетно се пренесохме и в цветния свят на приказките на Леда Милева – червена, жълта, оранжева, лилава, зелена, синя, бяла, шарена. Всяко дете си изтегли цветно листче и имаше за задача да нарисува нещо от приказките на авторката в този цвят, който е изтеглило. С много въображение и желание, белият лист се изпъстри със слънца, дървета, костенурки… 🙂 .

Колко са приказките цветни? Децата намериха отовора като преброиха всички приказки и откриха, че има още една – „Шарена приказка”. В нея  всички други се преливат в ярките цветове на дъгата и носят красота и надежда.

В една от книжките имаше изненада. Децата трябваше да отговорят на въпроси върху „Листата на брезата”  на Леда Милева. Те с любопитство и интерес се справиха с това литературно предизвикателство. Последва „Отгатни гатанката и открий цветята”, като познатите отговори на гатанките бързо ги отведоха до красивите цветя – теменужка, кокиче, минзухар, синцец…

В Литературния детски петък за месец януари оживя цял приказен свят, цветен свят – светът на Леда Милева! А най-накрая дойде и “Работна мецана” 🙂 ! Помните я, нали?!

             

Споделете