„Най-важната функция на детския писател е да напише книга, която е толкова абсорбираща, вълнуваща, забавна, красива и да се чете бързо, че детето да се влюби в нея. Тази първа любов между детето и книгата ще доведе до други влюбвания в други книги и по този начин битката, най-вероятно, е спечелена. Освен това детето ще е научило нещо, което ще му помогне по пътя през годините.”  тези думи на любимия на милиони деца по света Роалд Дал изразяват днес стремежа на издатели, родители, учители и библиотекари да запалят любовта към четенето у малчуганите.

На 13 септември се навършват 105 г. от рождението на писателя. Световноизвестен, Роалд Дал е сред най-четените детски автори, един от най-издаваните, превеждани и обичани – с най-много награди за своите книги. По неговите произведения през годините са създадени десетки игрални и анимационни филми.

„Тайната на живота е да станеш много, много добър в нещо много, много трудно.“ – думите на Роалд Дал чертаят и неговия  път – той става много добър в това, което прави – да пише за деца и оставя богато литературно наследство.

„В крайна сметка, гледай с отворени очи целия свят около теб, защото най-великите тайни винаги са скрити на най-неочакваните места. Тези, които не вярват в магията, никога няма да я намерят.” – казва още Роалд Дал. Справедливост, бликащ хумор, развинтено въображение и безкрайно уважение към детската фантазия следват авторовото перо, за да се родят най-обичаните от децата „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Матилда“, „Вещиците“, „ГДВ.“, „Вълшебният пръст“, „Семейство Тъпашки“, „Фантастичния господин Фокс“, “Момче”, “Огромният крокодил”, “Отвратителни рими”…, до най-новата книга във фонда на библиотеката – “12 дни коледни с героите на Роалд Дал”.

Рождената дата на писателя е обявена за Световен ден на Роалд Дал. От 2006 г. този празник се отбелязва всяка година от почитателите на Разказвач №1 в света. В началото това се случва само в родната му Англия, но впоследствие празникът обхваща десетки страни, като в него се включват и българските деца.

„Хобито ми е да уча децата да бъдат читатели, да им е комфортно с книга, а не да се обезсърчават. Книгите не трябва да бъдат обезсърчаващи, а забавни, вълнуващи и прекрасни. А ако се учиш да бъдеш читател, това ти дава страхотно предимство.” През 1999 г. милиони деца са се чувствали комфортно с “Матилда” и тя е обявена за най-популярната детска книга в света за годината. Сред героите на Роалд Дал няма принцеси или магьосници, той разказва увлекателни, често пъти и страшнички истории за момчета и момичета от истинския свят. А щастливият край е задължителен!

И ако някое дете днес каже “Ами-и-и…, да чета ли?!” 🙂 – Роалд Дал е насреща с думите:

„Дрън-дрън! Никъде няма да стигнете, ако продължавате все с това „ами-ами“. Щеше ли Колумб да открие Америка, ако си беше повтарял: „Ами ако ми потъне корабът? Ами ако ме срещнат пирати? Ами ако никога не се завърна?“ Тогава дори нямаше да потегли.“

Затова, скъпи малки приятели, четете!   Бъдете “Колумб”!

Споделете