„Това беше моята детска мечта – да стана писател и то не какъв да е, а най-специален.

Тоест, да пиша детски книги.”

Юлия Спиридонова – Юлка

PrintИ детската мечта на авторката се сбъдва! Юлка е една от най-търсените и най-четени съвременни български детски писателки. Нейните творби с приказно детско фентъзи са идеално начало за по-малките да израснат като истински фенове на фантастиката, а книгите на авторката за тийнейджъри влизат в класацията “любимо четиво” или “четиво на ръка разстояние” сред младите хора.

Юлия Спиридонова-Юлка е родена на 30 октомври 1972 г. в София в семейство на художници. Завършва СУ „Св. Климент Охридски” и НБУ. Докато е студентка, работи като сценарист на свободна практика за български и чужди филмови продукции и като геймрайтър. Има заснети над 400 сценария за БНТ. Автор е на няколко куклени поредици. Сценарист е на анимационния филм „Beauty pill” (“Chaos group”, 2008 г.). Юлка е създател на няколко поредици за деца за официалния сайт на БНТ и за списание „Родители”. От 2004 г. година е автор в детската страница на списание „Диалог”, излизащо в Холандия и Австрия. През 2006 г. печели конкурса за детска книга-ръкопис на Съюза на българските писатели с романа „Любими Попътечо”.

Още с излизането на първата детска книга на Юлка – “Гугулетата” през 1999 г. Детски и средношколски комплекс я популяризира сред своите читатели, както и всички останали книги на авторката – „Приказки за гугулета”, фентъзи трилогията за деца „Страната на сънищата” – „Любими Попътечо”,  „Кралска кръв” и „Иглата на Лабакан”, „В Долната земя. Кръстьо – частен детектив”, първият български модерен роман за тийнейджъри „Тина и половина” и продълженията – „Графиня Батори” и „Макс”, “Бъди ми приятел” и продължението “Каква магия крие се в снега”, “КРОНОС. Тоя нещастник!”.

Цялото това творчество носи на авторката си страшно много награди през годините. В него Юлка с лекота разплита тайнствени загадки, води читателите към спиращи дъха пътешествия, подхвърля за разгадаване кодове, закодирани в любими детски приказки… Всички деца харесват историите, защото са обвити в мистерия!

А как тийнейджърите да не харесат авторка, която им разказва “как се става яко гадже…” или размишлява заедно с тях върху:

  • Съществува ли романтичната любов?
  • Има ли приятелство между момичетата?
  • Струват ли си купоните с дванайсетокласниците?
  • Като си възрастен, ставаш ли непременно за родител?

Млади читатели, фенове на Юлка, на 25 април вашата любима авторка ще гостува в Библиотеката!

Срещите, а те ще бъдат две, са от 14.00 ч. – за малките и от 16.00 ч. – за тийнейджърите.

Къде? – в Отдел Изкуство на РБ “Пенчо Славейков”.

Очакваме ви!

Споделете