Тази уважавана почетна титла – “Кралски хронист на Оз”, присъждат благодарните читатели единствено на Лиман Франк Баум за неговите 14 “ози” книги, разказващи невероятните премеждия на Дороти и нейните чудновати приятели Плашилото, Тенекиения дървар, Страхливия лъв и любимеца Тото в приказните повести за Вълшебника Оз.

Роден на 15 май 1856 година, уважаван журналист и драматург, в началото на своята творческа кариера Лиман Франк Баум нямал никакво намерение да пише детски книги, но през 1908 г. в едно обръщение към малките читатели заявява категорично:

… аз съм най-гордият автор на приказки, живял някога.”

"Вълшебникът от Оз"През 1900 година излиза от печат първото издание на “Вълшебникът от Оз” и веднага става любимо четиво на милиони хора по света. Преведена на повече от петдесет езика, книгата завинаги влиза в съкровищницата на световната детска литература. Рей Бредбъри я сравнява с “Алиса в страната на чудесата”, а самият Баум твърди, че историята за “великолепния” вълшебник била вдъхновена от буквите O-Z, изписани върху една картотека…

"Страната Оз"Първоначално Оз е името на Вълшебника, но в по-късните издания се правят редица промени и измисленият свят на Баум става Страната Оз, обитавана от добри магьосници и зли сили, от Дъвчащите, Мигащите, Квадратните, от жителите на Изумрудения град… Един циклон прехвърля малката Дороти и нейния любимец Тото от Канзас в измисления свят на Баум и приказките започват… Преодоляват се трудности, които дават на Плашилото ум, на Тенекиения дървар – сърце, а на Страхливия лъв – смелост. През годините авторовото послание стига до милиони деца:    Бъдете добри, смели и упорити и ще постигнете мечтите си!

За приказната земя Оз се снимат филми, телевизионни поредици, поставят се театрални постановки и мюзикъли. Българските деца се срещат за първи път с героите на Лиман Франк Баум през 1934 г. в седмичния детски вестник “Пътека”, редактиран от Елин Пелин. Следват още десетки издания, много от които РБ “Пенчо Славейков” притежава.

Надали има човек, който да не е обичал приказките в даден момент от живота си. Някои ги обичат само в детството си, а други продължават да ги обожават и след това. “Вълшебникът от Оз” на Лиман Франк Баум и изумителеният приказен свят, който авторът представя, си имат своя читателски адрес – всички деца по света със своите зелени очила в ръка.

“… – Нима всичко тук не е зелено? – учуди се Дороти.

 – Не повече, отколкото във всеки друг град… Но моите хора са носили зелени очила толкова дълго, че повечето от тях вярват, че градът е наистина изумруден…”

“Вълшебникът от Оз”, Лиман Франк Баум

 

Споделете