“Възрастните не знаят, че детето може да даде извънредно добър съвет, дори в най-трудния случай.” – Фьодор Достоевски

Всеки родител си е задавал поне веднъж въпроса: “Как е възможно новата играчка да омръзне на детето само за няколко дни, дори за часове?”. Истината е, че новите играчки не могат да дадат на децата онова, което те искат и търсят, а именно – внимание и разбиране. Някога да е омръзнало на децата ви да си играят с вас?! Не! А не е ли това най-ценният урок за всеки от нас?! Хубаво е да можем да даваме не само наставления, но и да се учим от децата си, да си припомним какво е да посрещаш деня с ентусиазъм и любопитство, а не със страх.

Паулу Коелю казва, че “има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят”. Но всъщност децата ни учат на много повече… Учат ни на прошка, защото, дори след като сме ги наказали, те само след минута са готови да ни прегърнат и простят. В техния свят не съществуват лошото настроение и депресията, омразата и завистта, лъжата и лицемерието. Те са пример за това как да бъдем по-искрени и всеотдайни, по-упорити и силни, по-добри и целеустремени и да се радваме и оценяваме всеки прекрасен и неповторим миг – все неща, които понякога, като че ли, забравяме.

Със своя стремеж към новото децата обичат да опитват нови неща; интересен им е целият свят, защото нямат затвърдени стандарти за това кое е интересно и кое – не. И, въпреки че доскоро малкото дете, а сега млад човек се нуждае от лично пространство, той отново желае да бъде чут и може да бъде наш учител. Защото и тийнейджърите има на какво да научат своите родители.

Вероятно по-голяма част от родителите се вслушват в своите вече пораснали деца и дори редовно се допитват за съвет особено по теми, по които не се чувстват компетентни. А именно:

  • Технологични иновации
  • Що е таблет и Ipod
  • Как се свалят приложения за телефон и колко полезни могат да бъдат те в работата ни
  • Как се използват Instagram, Pinterest, Twitter, Vimeo, Facebook …
  • Какво е модерно в модата, музиката и киното…

В някои сфери на знанието те са много по-добре осведомени и можещи от нас, техните родители. А да бъдеш родител е повече от обикновена роля в нашето ежедневие.

Да бъдеш родител е изкуство, което изисква търпение, постоянство и готовност да се променяме и да се учим.

Споделете