Днес науката и технологиите са достигнали небивали висоти. Интернет, компютри, смартфони, дигитализация, нанотехнологии… – достижения без които животът на един съвременен млад човек е немислим. Книжният пазар и медиите изобилстват от информация за технологични нововъведения във всички области на знанието.

А как е било в миналия век?

Как са се иформирали младежите за новостите, когато е нямало дори и Интернет? Част от информацията за научните достижения у нас и по света са намирали в списания като „Наука и техника за младежта“, “Космос”, “Юный техник”, “Млад конструктор” и др. Много от тийнейджърите днес не знаят за тях, не са ги разлиствали… А те са оставили следа!

Списанието „Наука и техника за младежта“ е наследник на известното научно-популярно списание “Природа”, което през 1948 г. спира от печат. Цели 40 години списанието е откривало хоризонтите на науката пред своите читатели. А темите наистина са многобройни – биология, география, химия, физика, астрономия, математика, изкуствен интелект, изследване на Космоса, контакти с други цивилизации, биографии на бележити учени, загадки и още много други научно-популярни лабиринти. Сътрудници на “Наука и техника за младежта” са едни от най-известните български учени от миналото.

През годините в списанието редовно се публикуват и научно-фантастични разкази, включително и български. Много автори като Фредерик Пол, Клифърд Саймък и други класици на фантастиката се срещат с българските читатели за пръв път на страниците на „Наука и техника за младежта“. А в броевете от 80-те години разказите вече са два. И така – до 1988 г., когато списанието е слято с „Космос” – една друга легенда от миналото.01

Светът се променя и развива с бързи темпове. 

Това, което вчера е било в сферата на фантастиката, в нашият век е реалност.

Днес четящите младежи държат в ръце или четат онлайн ВВС Знание, Списание 8, National Geographic… В Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ списанието “Наука и техника за младежта“ се съхранява до окончателното му спиране. Може да се открие и сканирано от първия до последния брой в Интернет. 

Споделете