„Имаше едно време едно момче. То беше около четиринайсетгодишно, дълго, слабо и със светли като лен коси. За нищо не го биваше. Най-много от всичко обичаше да спи, да яде, а след това да прави пакости…“.

Така започва „Чудното пътешествие на Нилс Холгерсон през Швеция“ на шведската писателка Селма Лагерльоф. На 20 ноември 2018 г. се навършват 160 години от рождението на авторката (1858-1940).

Детството й е белязано от скандинавските предания и митове. Години наред най-голямото развлечение на малката Селма са приказките на нейната баба за джуджета и духове, морски русалки и великани. Завършила Кралската висша академия за подготовка на учителки, Селма Лагерльоф десет години преподава на деца, изучава миналото и фолклора на своя народ и издава първите си книги.

В началото на ХХ век Шведската национална асоциация на учителите моли авторката да напише учебно помагало по география на Швеция. И през 1907 г. излиза най-интересното в света „помагало“ – „Чудното пътешествие на Нилс Холгерсон през Швеция“.

Главният герой е 14-годишен мързелив пакостник, който заради грубостта и жестокостта му към хора и животни, е превърнат в джудже. Точно тогава над дома му прелитат ято диви гъски. Подмамен от тях, домашният бял гъсок Мартен се издига във висините и повлича със себе си и джуджето Нилс. Така започва най-невероятното, изпълнено с премеждия и безброй приключения пътешествие из Швеция… Героите прелитат над градове, реки, езера, красиви фиорди. Природните красоти авторката редува с чудни предания за тях, с истории от ежедневието на хората, вплетени в приказния сюжет. И така неусетно малките читатели се запознават не само с географията, но и с историята и митологията на Швеция.

Написан по поръчка и предназначен за учебник на шведските деца от началните училища „Чудното пътешествие на Нилс Холгерсон през Швеция“ носи световна известност на своята създателка. Още с появата си произведението е обявено за образец на педагогическото майсторство и любим „приказен пътеводител“ на децата по света.

През 1909 г. Селма Лагерльоф става първата жена и първият шведски автор, удостоен с Нобелова награда за литература. Към милионите свои читатели и във времето напред остават нейните думи:

През своето пътуване момчето от Сконе се сблъсква с много премеждия, от които животните по земята и птиците в небето едва успяват да го спасят. Аз, която изпратих бедното момче на път, ще се радвам много, ако малките ми приятели го приютят в сърцата си.“

И Нилс Холгерсон остава в сърцата на малки и големи по света.

 

Споделете