В епохата на информационен взрив и електронни технологии е абсолютно наложително срещата на детето с книгата и четенето да се случи възможно в най-ранна възраст. В един приятен ритуал, четенето способства за общуването с мама и татко, то е забавно приключение, като резултатът е обич към книгите. С тях малките читатели отрано започват да опознават заобикалящия ги свят във всички достъпни за него вариации, а родителите трупат познания за децата си, което им помага да ги подкрепят и насърчават. Четенето обогатява речника, развива паметта и слуха, повишава концентрацията на малчуганите.

Скъпи родители, заповядайте в библиотеката заедно със своето бебе. Ще Ви предложим детски книжки – първите, които заедно да разлиствате и разглеждате. Ще Ви поканим в “Стаята на приказките”, където всяка сряда – след 10.30 ч. се събираме на “Чело бебе книжки!”

Вие “ще растете” 🙂 и ето няколко съвета за тези прекрасни години:

ЧЕТЕНЕТО ОТ 1 ДО 2 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ

На възраст от 1 до 2 г. се оформя отношението на детето към детските книги. За да създадем от него читател, първо трябва да го направим добър слушател. За тази цел трябва да поощряваме всеки проявен интерес за разлистване на книжки, за четене. Понякога се случва от един сборник на детето да му хареса само едно четиристишие или само една картинка и то да иска да се чете и разглежда това. Единствено  интересът на възрастния и неговото търпение /една приказка може да се наложи да я четем 30 и повече пъти! 🙂 / могат да събудят и поддържат любовта към четенето у детето.

За тази възраст книжките трябва да са с картинки – достатъчно прости и ясни, и подбрани по тематика: животни, транспорт, плодове, зеленчуци… Подходящи са и малките енциклопедии, които ще задържат вниманието на малкия читател 🙂  с ярките си илюстрации.

ЧЕТЕНЕТО НА ДЕЦА ОТ 2 ДО 3 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ

Ако сме започнали да четем на детето още в бебешка възраст, вече ще можем да се ориентираме по-бързо в детската литература. Ако тепърва започваме да му четем, ще ни се струва, че детето не проявява особен интерес към книгите. Тогава можем да се съобразим със следните препоръки:

  • винаги да носим детска книга в чантата си
  • да подбираме книгите за детето единствено и само според неговите интереси и желания
  • да разиграваме домашен театър, след което да му почетем за любимия му герой
  • да оставяме книгите на достъпни за детето места
  • да четем на глас, дори когато детето играе
  • да не се отказваме от четенето, рано или късно детето ще прояви интерес

Децата на тази възраст с удоволствие слушат стихотворения и се опитват да повтарят стихчетата наизуст.

ЧЕТЕНЕТО ОТ  3  ДО  5 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ

Възрастта от 3 до 5 г. е един изумителен период в живота на малчуганите, когато наред с всичко останало започва да се развива и фантазията. Децата на тази възраст са най-благодарните читатели на света. Тяхната жажда за нещо ново и вълнуващо е заразителна. Особен интерес предизвикват книгите с множество детайли. Децата обичат да ги разглеждат, да откриват нови елементи и подробности в тях, опитват се и да разказват своите си приумици. Текстовете трябва да се избират внимателно. Ако четем на детето стихове – те трябва да са кратки и ясни, и с придружаващи ги илюстрации. Ако четем приказки – сюжетите трябва да са също разбираеми, свързани с всекидневието на детето и най-вече с познати неща. Както с порастването – постепенно увеличаваме обема и сложността на историите. Четейки на детето всеки ден, заедно ще преоткриваме с него удивителния свят на вълшебствата и фантазията. А това е лесно и интересно, когато играем на приказки, правим домашен театър, моделираме персонажи от хартия, рисуваме!

И нека помним, че любовта към книгите може да се развие единствено чрез личния пример на всеки родител!

Трепетното отношение към книгата – това е една добра семейна традиция, която може да се предаде на малкия читател. Ако се постараем в този момент, ще избегнем много проблеми в по-късна възраст.

 

 

 

Споделете