На 27.01.2022г. се навършват 190 години от рождението  на английския писател Чарлз Доджсън, популярен по света с псевдонима Луис Карол. Като преподавател в Оксфордския колеж, той обичал често да измисля различни хитроумни загадки и да съчинява стихове за деца. Известен със своето чудновато слово, Луис Карол създава една от най-интересните и загадъчни истории за малко момиче, което се озовава в странен свят. В ръцете на малките читатели се появяват книгите „Алиса в страната на чудесата” и „Алиса в Огледалния свят” и за кратко време се превръщат в

любимо четиво на деца и възрастни.

Чудната история за Алиса е вдъхновена от истинско момиче – Алис Лидъл, с което авторът се запознава. Със странно чувство за хумор и голямо въображение, Луис Карол създава един прекрасен приказен свят. Чудното пътуване на Алиса започва от заешката дупка в която попада и преминава през необикновената следобедна закуска с чай в дома на Мартенския заек. Странните й срещи не свършват до тук. Вървейки от едно място към друго и търсейки изход от този сложен лабиринт, тя не веднъж се променя до неузнаваемост… – смалява се, после неочаквано пораства. За нея всичко изглежда една безкрайна игра. Любопитсвото на Алиса я изкушава да си хапне от сладкиш с надпис „Изяж ме”, но това се оказва опасно. Изгубила правилния път, тя се  озовава в непозната гора, в която я очакват още повече странни и налудничави герои: запознава се с Чеширския котарак, чиято усмивка остава във въздуха, изправя се пред загадките на Хъпти-Дъмпти, когато попада в Огледалния свят… Преминаяйки през огледалото, героинята на Луис Карол попада в обърнат наопаки свят. Там я очаква Кралицата на картите, която управлява с жестокост своето кралство.

Когато приключението на Алиса е към своя край, тя успява да намери пътя към дома, сякаш нищо не се е случило. Затваряйки последната страница и слагайки точка на фантастичното пътешествие, Луис Карол провокира малки и големи с въпроса:

„Какво е животът, ако не един сън”?

 

Споделете