Той започва кариерата си на писател с малки статии за два големи лондонски вестника, но освен като журналист работи във фабрика за вакса за обувки, като чиновник в адвокатска кантора и дори като актьор. Една от най-популярните негови фрази е „Никога не казвай никога”. Той е Чарлз Джон Хъфам Дикенс и на 07 февруари 2022г. се навършват 210 години от рождението му. Дикенс е сред най-известните автори и критици на XIX век, чиито безценни творби му носят нечуван успех още приживе – постига по-голяма популярност от всеки друг английски писател по това време и е определян от мнозина като най-видния представител на Викторианската епоха. Автор е на над 15 романа, на множество разкази, статии, лекции, пиеси и е експерт по създаването на свои думи и изрази.

         Творчеството на Чарлз Дикенс се оценява високо не само заради удивителната сила на неговото въображение, но и заради познаването на грозните аспекти на епохата, които той критикува. Известен е преди всичко с романите си „Големите надежди”, „Коледна песен”, „Мартин Чъзълуит”, „Домби и син”.

    Дълбоко социален, светът, който авторът създава, е многостранен и многоцветен – изстрадан, усетен и оценен от самия него. Той е пренаситен с ежедневие, обичаи, хора от различни класи и преплетен с психологически и философски аспекти, но също и с мек хумор, тънка ирония и добродушен смях. Всъщност Чарлз Дикенс създава „картини от живота”, в които адвокати, учители, търговци, работници, прислужници, сираци влизат в досег със света и са подложени на неговите морални и социални изпитания.

               

       Но вниманието на писателя е насочено преди всичко към децата и борбата им с трудностите в живота, защото  детството за него е не просто възраст, а много важен елемент от човечността. Неговата вяра, че един честен човек несъмнено е запазил детското в себе си личи в любими герои като г-н Пикуик, капитан Кейтъл, Тутс, Флоранс Домби. В сърцата на читателите завинаги  остават  образи  като този  на  сирачето Оливър Туист – родено в бедняшки обществен дом и оставено на милостта на съдбата. То търпи глад и насилие, но не се влияе от лошия пример, не тръгва по лошия път и остава с чисто сърце. Героят Дейвид Копърфилд от едноименния роман на автора успява да остане добър, въпреки че по пътя му има загуби, несправедливост и измама. И Малката Дорит е с храбра и чиста душа, и устоява на трудностите на живота в затвора, както и Никъкъс Никълби – момчето от училището за бедни и неговите изпитания.

       А  вечната “Коледна песен”?! Детските образи в коледните разкази на Чарлз Дикенс, като този на Малкия Тим, са идеал за благородството, което може да промени света. Независимо от своите несгоди – бедност, неграмотност, мъки, страдания и изпитания героите запазват своята човечност и  съвест, а топлотата и загрижеността на автора към тях пленяват читателя.

       За Дикенс вътрешния свят на детето е от особено значение, защото чрез него най-добре прозират тревожните социални проблеми на обществото, най-добре се показва борбата между доброто и злото в него. Според автора децата по най–истински начин допринасят за моралното съживяване и превъзпитание.

      Днес, препрочитайки романите на Дикенс, всяко поколение може да намери в тях нещо съзвучно с настроенията на съвременната епоха, в която вярата в силата на доброто и справедливостта са особено нужни.

.

Споделете