И малки, и големи читатели по целия свят, любители на изпълнени с опасности и неочаквани обрати приключения, разпознават девиза на неговите най-популярни и обичани от всички герои – „Един за всички, всички за един!”. Френският писател Александър Дюма-баща е един от най-известните автори на всички времена с над 300 произведения – пиеси, романи на историческа тема, приказки за френската, немската, английската история и легенди, с интересна сюжетна основа. Световноизвестните му романи „Тримата мускетари” и „Граф Монте Кристо” са популярни и днес, и продължават да бъдат екранизирани. В цялата история на киното са заснети около 200 филма, вдъхновени от творбите на писателя.

Неговата личност се оформя под вличнието на истории за делата на баща му – човек с колосална енергия и любов към приключенията – генерал под командването на Наполеон. Александър Дюма няма възможност да получи класическо образование и затова се самообразова. Започва да пише стихове и мечтае за славата на писател. За първи път публикува статии и театрални пиеси, издава и сборник ”Съвременни новели”, но без успех. Признание получава едва на 27 години с историческата драма „Анри III и неговият двор”, написан под влиянието на Шекспир. С тази пиеса Дюма става автор на първата драма, с която френските романтици започват прочутата борба срещу класиците. За кратко време издава „Кристин”, Антони”, „Немскат кула”, „Кин”, в основата на които стоят реални исторически факти. Сюжетите им са живи и динамични, с ярки образи на рицари със силни характери, които изпълняват дълга си, но не се спират пред трудностите. Като тяхно естествено продължение Александър Дюма замисля поредица от романи за историята на Франция.

Така се раждат великите приключенски истории: „Тримата мускетари”, „Кралица Марго”, „Граф Монте Кристо”!

„Да забавлявам, да интересувам, това са единствените ми правила“, казва Адександър Дюма.

Звън от шпаги, дуели, преследване и смъртоносна опасност по времето на Луи XIV са в основата на един от най-популярните му романи – „Тримата мускетари”. Романът съдържа действителни препратки към живота и военните подвизи на гасконския граф Д’Артанян, който се издига до главнокомандващ френската армия. Творбата увлича с висшите интриги на кардинал Ришельо във френския двор, преплетени с вероятната му връзка с френската кралица Ана Австрийска. Сюжетът пленява с непрекъснатите словесни двубои и дуелите между кралските мускетари Д’Артанян, Атос, Портос и Арамис, и гвардейците на Ришельо, с многото обрати и финал, с неувяхващ оптимизъм. Романът е посрещнат с огромен интерес и Дюма пише две продължения „Двадесет години по-късно” и „Виконт дьо Бражелон”.

И едва ли има човек, който не е чел за „Граф Монте Кристо”. Сюжетът се основава на истинска история и разказва живота на Едмон Дантес, несправедливо затворен в продължение на четиринадесет години. Корабокрушения, подземия, бягства, екзекуции, убийства, предателства, отравяния, възкресена млада жена, катакомби, контрабандисти, бандити…! Героят от едноименния роман най-накрая успява да избяга и да намери съкровище, което му позволява да задоволи безмилостното си отмъщение срещу тримата си врагове. Авторът пленява вниманието на читателя и го кара да опознае някои от най-силните и черни страни на човешката същност – жаждата за мъст, подготовката за отмъщение, като поставя на вниманието моралната идея за злото, което трябва да бъде наказано.

Завладяващ сюжет, забързан екшън, кратки и изразителни портрети на героите, брилянтен диалог, в който линиите се пресичат като мечове – Александър Дюма владее всичко това до съвършенство, което ни дава основание да го наречем майстор на историческия роман.

Споделете