Добре дошли в приказния свят на Кина Къдрева: „Приказка за палавото скакалче”, „Голяма приказна книга”, „Таратунчо-Барабунчо”, „Таралежчето Черешко” и курс право напред към дълбините на морето с „Морски приказки” и „Хиляда златни рибки”! Там ви очакват вълнуващи приключения, опасности, корабокрушения – една голяма палитра от морски преживявания с капитани и моряци, с вълшебна петуния, морски звезди…. и с едно избягало море.

“А как сияе слънцето – ах, как сияе!

И как синее небосклонът до безкрая!

Морето се прелива във небето…

– Кораби! Хора! Пясък! Вода!

Твой е простора! Твой е света!”

На 27 септември се навършват 91 години от рождението на Кина Къдрева, а нейните думи за радостта от писането за деца са знакови:Ние – писателите приказници, показваме на децата вълшебното и чудното, доброто и лошото, смешното, забавното и мъдрото, и така с приказките децата започват да виждат приказките около себе си, защото светът е пълен с приказки, да ги разбират и сами да създават приказката на живота.”

През 2011 г. детската писателка става носител на националната награда „Константин Константинов“, през 1994 г. получава „Андерсенов диплом“ и почетната награда на Съюза на българските писатели за цялостно творчество.

„Имало едно време…“ и „Малките вълшебно-сребърни приказки” на Кина Къдрева ще ви очароват със своята магия и въздействие. “Всички деца порастват, а приказките им помагат да растат.” зад тези думи на детската писателка стои творчество, което води до световно признание! Името на Кина Къдрева е вписано в Почетния списък на най-добрите автори на детски и младежки книги на планетата. По нейни приказки в Хамбург е създадена система за развитие на творческото мислене и обучението по литература, влязла в училищата на Германия, а някои от приказките на авторката се използват и за арт лечение.

„Чуйте” шепота на морските вълни ивижте” цветния танц на рибките в него: „Една нощ, когато вълните спяха, в топлите лунни води се излюпиха хиляда рибки. Те бяха съвсем-съвсем мънички, по-мънички дори от семенца на копър, но всички си имаха перки и опашчици. Момиченцата рибки имаха розови перки и розови опашчици, а рибките момченца — сини…”.

Няма как тази морска магия да не остане завинаги във вас!

Споделете