Казва се приятел пръв,
Но защо е той такъв?
Затова че пръв полита
в огъня да те спaси, пръв,
и без да се запита
прав ли си или не си.
Пръв за теб леда пролазва,
пръв за теб пролива кръв
   ето – затова се казва,
че приятелят е пръв! 

Валери Петров е от онези писатели, които са проникнали в най-съкровените кътчета на емоционалната ни памет. Колекцията от негови книги в Детски и средношколски отдел е богата и една от най-четените. Сред най-новите в нея са изданията на издателство „Колибри“ – петте приказки на Валери Петров в отделни книги: „Бяла приказка“-/2020/, „Копче за сън“- /2018/, „Меко казано“ – /2018/, „В лунната стая“ – /2018/, „Пук“ – /2018/. Изключително красиви са! Художественото оформление е в хармония с текстовете и засилва вълнението, което преживяваме докато четем приказките. Удоволствие е да се докосват и разлистват техните страници с прекрасни илюстрации – истински живописен спектакъл!

Отваряйки тези книги, не само децата, а и ние възрастните попадаме в плен  на вълшебника Валери Петров. И става ясно, че са ни били необходими точно тези приказки, точно това ритуално разказване – разговор, което е хем за приспиване, хем за борба с всекидневните детски страхове, че нещо може да разруши приятелството ни с някого…

В сюжетите на тези приказки-сънища, или „предсънища“ се долавя една феерия, която ни дарява с преживяването на поезията и красотата. В тях има и много белота, лунна светлина и весел детски смях. Те носят някаква необяснима поетичност, заредени са с атомите на вълшебството и добротата. Истински бисери в световната детска литература!

Техни герои са Метереолога, Разказвача, Дядото на Оги, Сънчо, Кучето, Лунните лъчи, Хрили, Набръчкания човек и разбира се ние читателите – деца и възрастни, които ставаме малко по-добри, по-мъдри защото сме слушали ефирното слово на Валери Петров, пропито с онази мъдрост, на която са способни само най-великите приказници.

Ако сте сред читателите, които още на са чели тези пет приказки на Валери Петров или ако сте от възрастните, които  не са забравили, че някога също са били деца и сте общували с вълшебни същества, прочетете ги! Те са едни от нужните приказки, които си струва да се четат и препрочитат!

              ********************************************************************

Преди 8 години писателят Валери Петров напусна този свят. Остави ни блестящите си преводи на Шекспир, десетки сценарии, пиеси, писма, поезия и детски книги, които сега четем и препрочитаме. Валери Петров има съществен принос в развитието на българската детска литература. През 2004 г. му е присъдена Националната награда „Константин Константинов“ за цялостен принос в детското книгоиздаване. Името му е вписано и в Почетния списък на Международния съвет за детска литература – за създаването на „Пет приказки“.

Потърсете книгите на Валери Петров в каталога на Регионална библиотека “Пенчо Славейков”.

Заповядайте в Детски и средношколски отдел – прекрасните издания на приказките му Ви очакват!

Споделете