„Пишем за възрастни, но с герои деца. После се оказа, че това били детски книги и филми, защото каквото и да напишем с герои деца, критиците все го определят като „детско“. Не се възпротивихме, дори с удоволствие приехме съдбата на „детски автори“, защото обикнахме тази публика. Тя е най-благодарна и искрена, с по-спонтанни реакции.“

     Братя Мормареви

Братя Мормареви е литературен псевдоним на писателския екип Марко Стойчев и Мориц Йомтов.

Те са авторите на едни от най-любимите романи от златния фонд на българската детска  литература. Неотдавна техните произведения бяха преиздадени и отново  са  сред най-четените, както от  малките, така и от порастналите вече деца.


Мориц Йомтов завършва Американския колеж и химия в Софийския университет. Работи в БНР, редакция „Предавания за чужбина“. Изключителен ерудит – говори английски, френски, немски и руски език. Марко Стойчев завършва английска филология. Петнадесет години е главен редактор в редакция „Хумор, сатира и забава“ на БНР.

 Киното и литературата обединяват Братя Мормареви в авторски тандем

Техни са детските книги: „Войната на таралежите“ , „Лили“, „Мъже без мустаци“, „Васко Да Гама от село Рупча“, Дядо Коледа и седемте разбойници“, „Боби главата“, „Задача с много неизвестни“, като по някои от тях Братя Мормареви пишат сценариите на едни от най-обичаните български филми.

„Войната на таралежите“ с тази книга децата могат да се докоснат до времето без мобилни телефони и Интернет, да се пренесат в епоха на истински детски игри, истинско приятелство, в една атмосфера с ухание на лято, препечени филийки и шарена сол. Това е време на мечти и вяра, че всички тези мечти ще се сбъднат. С приключенията на Камен, Маляка и Пантата съвременното дете ще преживее мигове на радост и тревоги, воювайки срещу застрояването на детските пространства за игри.

Малкия читател все пак ще се запита, дали си струва да се откаже от истинските си детски преживявания, които никога няма да се повторят, за да е с компютъра и мишката. Героите на Братя Мормареви показват  на децата как биха могли да се забавляват без да използват пристрастяващите технологии на съвремието.

Романът „Лили“ е едно вълнуващо пътуване до морето с шеметни приключения. Ваканцията изправя пред Лили куп предизвикателства в красивия Созопол – тя трябва да воюва с най-ужасното момче в света и с още по-ужасната му майка, да разкрие тайната на чуждопланетянина Локи Три, да разбере и в крайна сметка да направи всичко възможно, за да събере отново майка си и баща си.

„Дядо Коледа и седемте разбойници“ – необикновената коледна история на Братя Мормареви! Едно уж пораснало момче, един обран от разбойници Дядо Коледа и невярващи в чудеса родители са въвлечени в задъхан екшън по зимните столични улици. И едно просто детско желание! Но все пак в коледната нощ могат да се случват чудеса…!

Заедно, малки и порастнали вече деца,  биха могли   отново да  прочетат  и „Васко Да Гама от село Рупча“, за да се потопят в света на детството, с неволите на израстването и първата любов.

Може да разлистите и страниците на „Мъже без мустаци“. Те ще се ви  пренесат във времето след Втората Световна война, когато в България всичко се променя, а четири деца с безкрайно въображение ще ви поведат в своите приключения на квартални детективи.

         Четете тези вечни романи заедно с вашите деца!

Няма нищо по-полезно от това да имате общи теми за разговори и да преживявате заедно удоволствието от четенето. Всичко се променя, само детството е вечно и в него се решават най-важните събития в живота ни. Братя Мормареви ни казват точно това.

 

 

 

Споделете